Ett utstryk vart femte år

Förebyggande forskning

I Nederländerna kallas alla kvinnor mellan 30 och 60 år till ett smetstest vart femte år. Det är en enkel undersökning, avsedd att upptäcka livmoderhalscancer och dess precancerösa stadier så tidigt som möjligt och att behandla den i tid.

Du känner vanligtvis inte för mycket av forskningen. Med en spatel eller en borste skrapar läkaren några celler från livmoderhalsen. Dessa celler smutsas på en undersökningsglas och skickas till ett laboratorium för undersökning.

Var femte år

Du kommer att få ett utlysningstest en gång vart femte år efter din trettioårsdag. Ibland är det dock klokt att begära ett extra smetstest, till exempel om du tappar blod under eller strax efter samlag (kontaktblödning).

När allt kommer omkring kan en livmoderhals som skadas ganska lätt indikera livmoderhalscancer. Var noga med att besöka din läkare, även om du ännu inte är trettio. Det är bäst att ta smetan om du inte har menstruation. För mycket blod innebär att cellerna är mindre lätta att bedöma.

Försiktighetsåtgärd

Ett smetstest är verkligen inte en onödig försiktighetsåtgärd. Undersökningen kan visa om du har ett precanceröst stadium av livmoderhalscancer. Det är absolut ingen anledning till panik. Det inledande steget kan behandlas bra. Det betyder inte automatiskt att du kommer att utveckla livmoderhalscancer senare.

Utslag

Det finns två typer av Pap-smear-resultat: Pap-resultatet och KOPAC-resultatet. Pap är en förkortning av Papanicolaou, den person som gjorde denna klassificering av resultaten av utstryk. I KOPAC-resultatet representerar varje bokstav en del av bedömningen: K för kvalitet, O för inflammation, P för skivepitelceller, A för andra avvikelser och C för cylinderceller.

Ibland ger laboratoriet ett av båda resultaten, ibland båda. Pap-resultat varierar från 1 till 5. Pap 1 betyder ett normalt Pap-smet. Med ett högre Pap-resultat finns det anledning till återkommande eller undersökning av gynekologen. Smetstestet kan inte bedömas korrekt på Pap 0.

KOPAC-resultatet ger ett tal mellan 0 och 9 för varje bokstav, till exempel betyder P1 normala skivepitelceller. För P2 till P4 rekommenderas ett upprepat utstryk efter sex månader och för P5 eller högre undersökning av en gynekolog. Ett stort antal andra brev är ibland också anledning till vidare utredning.

Uppföljningsråd

I allmänhet tar det flera veckor innan resultaten är kända. Om smetstestet tas, fråga din läkare när du kan ringa efter resultatet. Du kommer att få uppföljningsråd med resultaten av smetstestet. Om allt är okej kan du vänta på inbjudan till befolkningsundersökningen om fem år. Om avvikelser upptäcktes eller om utstrykningen inte kunde bedömas ordentligt, kommer rådet att ta ett nytt utstryk. Med vissa resultat hänvisas kvinnor omedelbart till en gynekolog (kvinnlig läkare) för vidare undersökning.