'Unga kvinnor lever det ohälsosamma livet'

Holländarna äter för lite frukt och grönsaker och misslyckas ofta med att träna tillräckligt. Det är slående att särskilt unga kvinnor gör det extra dåligt. Detta framgår av ett test bland 8000 respondenter.

Holländska kvinnor äter i genomsnitt 1,25 fruktbitar per dag och 128 gram grönsaker. Betydligt mindre än de rekommenderade 2 fruktbitarna och 200 gram grönsaker. Vi tränar 23,3 minuter om dagen istället för de rekommenderade 30 minuterna.

Kvinnor i åldern 20 till 40 år ligger till och med under dessa medelvärden med 117 gram grönsaker och 1,2 bitar frukt. De rör sig också i genomsnitt 3 minuter mindre. Samtidigt verkar det som om de upplever mer stress än kvinnor i högre åldersgrupper. De röker också mer (12 procent) än kvinnor mellan 40 och 60 år (7 procent) och kvinnor över 60 (4 procent).

Oroande

Oroande siffror, säger kardiolog Leonard Hofstra. På grund av brist på hälsosam kost och tillräcklig motion ökar antalet holländare med övervikt och ytterligare sjukdomar snabbt. För närvarande har vårt land mer än 1 miljon kardiovaskulära patienter, varav mer än 100 dör av sin sjukdom varje dag. Cirka 90 procent av dessa sjukdomar orsakas av en ohälsosam livsstil.

Leonard Hofstra: "Hjärt-kärlsjukdomar är den främsta mördaren bland kvinnor. Dessutom är de ofta ett exempel för sina barn. Det är just därför unga kvinnor bör investera i en hälsosam livsstil."

För att göra Nederländerna medvetet om risken för hjärt-kärlsjukdomar presenterar Dr. Hofstra ett gratis livsstilstest denna månad. Efter att ha svarat på frågor om näring, motion, ärftliga faktorer och ohälsosamma vanor som rökning, beräknas risken för dessa sjukdomar omedelbart. Tips ges också för att anpassa livsstilen och därmed minska riskerna för hjärt-kärlsjukdom.

Källor):
  • SMART