Uppmärksam semesterfirare: spola kranarna när du kommer hem

Semesterfirare som återvänder hem har en ökad risk för legionellainfektion. Arbetsgivarorganisationen Techniek Nederland varnar för detta. Enligt organisationen är många holländare inte medvetna om farorna med kranar som inte har använts på mer än en vecka.

Rådet är därför att spola alla kranar med kallt och varmt vatten i minst en minut när du återvänder och till och med skölja duschen i 4 till 5 minuter. Eftersom vattnet i rören är stillastående kan vattentemperaturen snabbt överstiga 25 grader, vilket är perfekt för legionellabakterier.

Hundratals rapporter om legionellainfektioner

Bakterierna kan orsaka trötthet, lunginflammation och svår influensa. I undantagsfall kan en Legionella-infektion till och med vara dödlig. Enligt Techniek Nederland finns det hundratals rapporter om legionellainfektioner varje år och i verkligheten finns det många fler.

RIVM sätter organisationens tips i perspektiv. Enligt legionellaspecialisten Petra Brandsema finns bakterierna i den så kallade biofilmen på insidan av rör och trädgårdsslangar, om de existerar. "Sköljning är alltid bra, men du får inte ut allt", sa Brandsema till NOS.nl. RIVM vet inte heller om kranarna hemma är en viktig infektionskälla.

Källor):
  • nos.nl