Uppskjuta Alzheimers: Vägen till Alzheimers-resistenta hjärnor

Brain Foundation anslår 550 000 euro till Alzheimers forskning

Varje år utvecklar 25 000 personer Alzheimers, en av de vanligaste formerna av demens. Inte konstigt att forskare gör allt de kan för att stoppa sjukdomen. Professor Helmut Kessels, till exempel. Brain Foundation delade nyligen ut 555 000 euro till sin nya studie, som undersöker hur hjärnans naturliga försvarsmekanism mot Alzheimers kan aktiveras i en aktiv inlärningshjärna.

Helmut Kessels, projektledare för den tidigare nämnda forskningen och professor vid universitetet i Amsterdam, har forskat exakt hur Alzheimers sjukdom fungerar i hjärnan i flera år. Varje dag diagnostiseras 66 personer i Nederländerna med Alzheimers av sina läkare.

Att en aktiv inlärningshjärna är mindre känslig för att utveckla Alzheimers sjukdom har visats i flera år av observationer och har nyligen bevisats med vetenskaplig forskning. Med forskning om de underliggande biologiska mekanismerna för detta i hjärnan hoppas Kessels att hitta sätt att påverka detta. Dess syfte? Att kunna hämma eller till och med förhindra Alzheimers i framtiden.

Personlig motivation

Kessels har personlig motivation att vilja stoppa Alzheimers: "Min far hade en form av demens och jag såg många människor på vårdhem. Det är hemskt. Du ser att människor tappar sin självkänsla, sin kontroll över sitt eget beteende och känslor. Det är det värsta som kan hända dig. Det är förnedrande. Det motiverar mig att komma fram till en lösning. Beteendeterapi som håller hjärnan i form och skjuter upp Alzheimers är förutom att vara hoppfull, billig och utan biverkningar. "

Läkemedel och beteendeterapi

"Jag tycker att det är viktigt att samhället drar nytta av min forskning", sa Kessels tidigare i en intervju med ZonMw. "Om vi ​​vet vilken process i hjärnan som attackeras av Alzheimers och hur vi kan göra den resistent, tror jag att vi kan utveckla droger och beteendeterapi i framtiden som kan sakta ner processen."

Hur som helst är Kessels forskning mycket lovande. Alzheimers kännetecknas av förekomsten av plack i hjärnan. Dessa plack innehåller en ansamling av protein (beta-amyloid). Detta protein orsakar bland annat minnesproblem i de tidiga stadierna av Alzheimers eftersom det påverkar kopplingarna mellan nervcellerna - de så kallade synapserna. Detta stänger långsamt av olika funktioner, till exempel minneslagring. När synapsen är skadad förstörs den för gott. Eftersom det inte är helt klart hur detta protein påverkar synapserna är Kessels forskning inte fokuserad på hur skadeprocessen fungerar, utan på sökandet efter ett sätt att göra nervceller okänsliga för detta förödande protein. Om synapserna kan bli resistenta mot proteinet och inte går sönder kan Alzheimers uppskjutas eller kanske till och med förhindras.

Gör synapser elastiska

Synapser kan bli starkare eller svagare. När du lär dig något nytt blir de starkare. Kessels och hans team vet exakt vilka ämnen som släpps ut när du lär dig något och dessa "läromedel" används för att testa om levande hjärnvävnad kan göras resistent mot Alzheimers.

Medicin mot Alzheimers?

Forskargruppen testar därför vilka ämnen som bäst skyddar mot Alzheimers. På lång sikt kan dessa ämnen kanske införlivas i ett läkemedel. Men en uppföljningsstudie kan också se på vilket beteende detta ämne släpps ut i, så att vi kanske kan göra hjärnan Alzheimers resistent genom inlärat beteende. "När vi vet exakt hur denna process fungerar kan vi också titta på hur vi kan aktivera den naturliga skyddsmekanismen hos människor som befinner sig i de tidiga stadierna av Alzheimers", säger Kessels.

Håll din kropp och hjärna i form

Kessels forskning är därför mycket lovande. Men mycket mer forskning och pengar behövs för att förhindra Alzheimers. Hjärnstiftelsens bidrag är därför mer än välkommet. Subventionen används bland annat för laboratoriestudier och för att erhålla och analysera hjärnvävnad. "Det finns för närvarande ingen terapi tillgänglig eller i sikte som effektivt kan bekämpa Alzheimers sjukdom", säger Brain Foundation-talesman Koko Beers. "För att utveckla effektiva terapier i framtiden är det viktigt att vi förstår hur Alzheimers sjukdom orsakas och varför vissa människor är och andra inte är mottagliga för att utveckla den. Forskare tittar på vilka mekanismer och faktorer som spelar en roll för att skydda hjärnan. I framtiden kan denna kunskap vara viktig för att utveckla terapier som kan försena eller fördröja Alzheimers sjukdom. "

Forskarna kommer att dela resultaten med Alzheimers forskare, kliniker och beteendepsykologer för att kunna omsätta resultaten så snabbt och effektivt som möjligt. Den kunskap och de resultat som erhållits delas också med vårdinstitutioner, informella vårdgivare och allmänheten för att förmedla det vetenskapligt underbyggda budskapet att en aktivt lärande hjärna kan fördröja och försena Alzheimers sjukdom.

Innan det faktiskt finns en lösning för Alzheimers på marknaden rekommenderar Kessels att göra allt för att hålla kroppen och hjärnan i form. "Upptäck nya platser, träffa nya människor och ta hand om fysisk aktivitet. När allt kommer omkring vet vi att människor med en aktiv livsstil i genomsnitt utvecklar Alzheimers senare i livet."

I TV-showen 'vård om din hjärna', som sändes på NPO1 27 mars 2019, uppmärksammades vikten av hjärnforskning. Bart Chabot pratade med Helmut Kessels om sin forskning i detta program. Se klippet nedan:

Fortsätta att träna hjärnan själv? Sju tips från Brain Foundation för att hålla din hjärna vital.

Denna forskning möjliggjordes delvis av ...

Brain Foundation har tilldelats av Bomers Marres-fonden (370 000 euro) och Van Der Meulen-Van Son-fonden (185 000 euro). Två fonder som har skapats speciellt från arv för att finansiera Alzheimers forskning. Helmut Kessels forskning möjliggjordes därför delvis eftersom Ine Bomers-Marres och Bob Bomers gjorde en del av deras egendom tillgänglig för forskning om demens. Inte överraskande att de ansåg detta som ett viktigt mål, för Ine var en psykoterapeut och Bob en neurolog. Så de hade varit professionellt engagerade i hjärnan under lång tid. Tyvärr led de också båda av demens.

Denna artikel skrevs i samarbete med Brain Foundation.