Vaccin mot köttätande bakterier närmar sig

Internationell forskning som UMC Utrecht deltog i visar att det fortfarande kan vara möjligt att göra ett säkert vaccin mot den köttätande bakteriegruppen A streptokocker. Varje år är 700 miljoner människor världen över smittade med dessa patogena bakterier.

Under lång tid verkade det omöjligt att göra ett vaccin mot streptokockbakterierna i grupp A. Vacciner består av bitar av bakterier och "lär" immunsystemet att rensa upp bakterierna. I tidigare tester med vacciner lärde sig immunsystemet verkligen att städa upp bakterierna, men också att attackera sin egen kropp (detta fenomen kallas "korsreaktivitet"). Sedan 1979 har det varit förbjudet att testa streptokockvacciner i grupp A. Förbudet upphävdes först 2006, så att endast ett vaccin har testats i kliniska prövningar under de senaste trettio åren.

Samarbete

Forskare Nina van Sorge från UMC Utrecht och kollegor från University of California San Diego School of Medicine kan ha hittat en lösning på den farliga korsreaktiviteten. De modifierade ett socker på ytan av de patogena bakterierna genom genetisk modifiering. Som ett resultat kan det fortfarande användas som ett vaccin, men chansen för korsreaktivitet är mycket liten. Vaccinet fungerar bra hos möss. Djuren skyddas mot de patogena bakterierna.

"Dessa resultat tar forskningen på ett vaccin mot streptokocker i grupp A ett steg längre", säger Van Sorge. "Om det förhoppningsvis någonsin kommer att finnas ett vaccin mot denna bakterie, tror jag att det modifierade ytsockret är en del av det."

Vaccinutveckling

Van Sorge och medforskare Victor Nizet vid San Diego-universitetet i Kalifornien har ansökt om patent på strukturen hos det modifierade ytsockret. De är i kontakt med en vaccintillverkare om möjligheten att ytterligare testa ytsockret som en del av ett vaccin mot streptokocker i grupp A. Baserat på dessa resultat börjar American Emory University och Yerkes National Primate Research Center att testa ett vaccin mot grupp A streptokocker hos primater.

Grupp A streptokockbakterier orsakar cirka 700 miljoner infektioner varje år, vilket leder till struphuvud och erysipelas, men också livshotande tillstånd som blodförgiftning, köttätande syndrom och akut reumatism. Över hela världen dör ungefär en halv miljon människor varje år på grund av konsekvenserna av streptokockinfektioner i grupp A. Det finns fortfarande inget effektivt och säkert vaccin för att förhindra dessa infektioner.

Resultat visas i tidskriften Cell Host & Microbe.

Källor):
  • UMC Utrecht