Vaccinera färre tjejer mot livmoderhalscancer

Antalet holländska tjejer som vaccinerats mot livmoderhalscancer har minskat för andra året i rad. Som ett resultat förhindras dussintals fall av livmoderhalscancer per födelseår. Detta visar beräkningar från National Institute for Public Health and the Environment (RIVM).

Deltagandet i livmoderhalscancervaccinet har minskat betydligt med 8 procent. Årsrapporten för det nationella vaccinationsprogrammet anger att endast 45,5 procent av flickorna vaccinerades förra året. År 2016 var detta 53,4 procent.

Den viktigaste anledningen

Sedan 2009 har flickor i åldrarna tolv och tretton uppmanats att vaccineras mot HPV, orsaken till viruset från livmoder halscancer. Bekymmer för de potentiella biverkningarna av HPV-vaccinet verkar vara den främsta anledningen till att inte vaccinera mot livmoderhalscancer eller för att tvivla på det. Forskning väcker dock inte några tvivel: all data som samlats in sedan vaccinet har varit tillgängligt visar att vaccinet är säkert.

För de flesta sjukdomar är vaccinationsgraden högre än 90 procent, vilket innebär att Nederländerna klarar sig bättre än andra länder. Ändå föll det något förra året, med 1 procent. Enligt RIVM är det för det ökande antalet ovaccinerade personer ett missat tillfälle för individuellt skydd mot allvarliga infektionssjukdomar.

Källor):