Vad är en säker hjärtfrekvens för träning efter hjärtinfarkt?

I januari fick jag hjärtinfarkt. Jag tar det vanliga läkemedlet, inklusive betablockeraren 2 milligram bisoprolol. Jag är 51 år och min vilopuls är 55. Jag gör en hel del sporter inklusive mountainbike, gym och fotboll. Vad är ungefär en säker pulszon för mig att träna? I gymmet märker jag att jag till exempel på en cykel eller cross trainer med en puls på 120 till 130 redan gör en ansträngning och blir trött snabbt. Eller är jag redan på eller emot min gräns? Om jag håller hjärtfrekvensen under 100 kan jag hålla den uppe länge. Men är det inte för lågt för att bygga kondition?
Harry

Mark Chen, kvävgymnast

Att träna med betablockerare är svårt och fungerar helt annorlunda än utan.

Normalt beräknar du maximal hjärtfrekvens med formeln 220 - ålder. I ditt exempel når du en maximal hjärtfrekvens på 169. Från den här högsta hjärtfrekvensen tar du sedan en procentsats, där procentens höjd motsvarar det mål du vill uppnå. 60 till 80 procent används för att ta itu med fettförbränning, allt över 80 procent ses som "konditionsträning", så konditionförbättring.

Säker zon

För att ge ett enkelt svar på din fråga: allt under en (sub) maximal procentandel av din hjärtfrekvens ses som en säker zon.

Puls begränsad

I ditt fall fungerar det bara lite annorlunda. När du tar en betablockerare är din hjärtfrekvens begränsad. Det är som om det finns en broms på hjärtets pumpförmåga. Detta förhindrar att hjärtat överbelastas. Det betyder bara att beräkning och träning i hjärtfrekvenszonen inte längre är tillförlitlig.

Föreställ dig följande situation: du kliver på en cross trainer och börjar bygga upp motstånd. Benen och resten av kroppen måste arbeta hårdare och hårdare över tid och mängden syre som krävs ökar som ett resultat.

Du andas snabbare för att få mer syre och hjärtat kommer att pumpa hårdare för att få denna mängd syre runt. Men detta är inte möjligt. Hjärtat är begränsat till en viss mängd slag och kan inte hålla jämna steg med detta krav. Du kanske känner att du anstränger dig mycket, men hjärtfrekvensen visar inte det.

Råd

Det finns två saker du kan göra:

  1. Lär dig att träna med en betablockerare. Du måste då lita mer på den ansträngning du instinktivt gör och överger pulsträning.
  2. Rådgör med din läkare om avsmalnande eller stopp av betablockerare. Ibland finns alternativ tillgängliga, som att byta till en ACE-hämmare istället för en betablockerare.

Jag hoppas att detta är till någon nytta för dig och att du snart är tillbaka till det normala!

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Mark Chen är fysioterapeut och NASM-utbildad personlig tränare. Sedan augusti 2014 har han arbetat i Phnom Penh, Kambodja. Torr nål och medicinsk tejpning är en viktig del av hans syn och träning dominerar.