Vad är ESBL och är ESBL-bakterier farliga?

Förbered kött ordentligt!

De läskiga ESBL-bakterierna kommer alltmer i nyheterna. Kan du fortfarande äta normalt kött?

En bakterie som förhindrar att antibiotika hjälper när du blir sjuk, det låter skrämmande. Och ESBL-bakterien är en sådan bakterie. Även om bakterier? Officiellt är allt lite mer komplicerat, för ESBL är faktiskt ett enzym som framställs av vissa tarmbakterier (som E. coli). Ett enzym, inte bakterier. Men för enkelhets skull talar vi om en ESBL-bakterie.

Resistenta bakterier

Varför är ESBL faktiskt farligt? Den goda nyheten är att denna ESBL-bakterie inte är farlig för friska individer. Men dessa bakterier kan verkligen vara farliga för utsatta grupper. Dessa utsatta grupper är:

  • barn upp till 5 år
  • gravid kvinna
  • sjuka personer med låg immunitet (t.ex. efter operation)
  • äldre

Om de blir sjuka av till exempel bakterien E.coli kan de få otäcka infektioner. Normalt kan dessa bakterieinfektioner behandlas med antibiotika, men så är inte fallet med ESBL. Detta beror på att ESBL ser till att bakterierna som orsakade infektionen blir resistenta mal antibiotika. I så fall måste behandling av infektionen ofta ske på ett sjukhus, till exempel genom att använda en IV. Sammanfattningsvis är ESBL-bakterier inte farliga för friska människor, men för utsatta grupper kan de göra behandlingen av infektioner betydligt svårare.

Håll dig sval, förbered dig väl

ESBL-bakterier finns främst på kött, såsom fläsk, kalvkött, men särskilt kycklingkött. Det är vettigt att råda utsatta människor att inte äta kycklingkött längre, men det är inte nödvändigt alls. Du kan kraftigt minska risken för kontaminering med ESBL-bakterierna genom att bereda och lagra köttet på ett bra, hygieniskt sätt. För att börja med det senare måste allt kött förvaras kylt, dvs. i kyl eller frys. Detta kommer att minska tillväxten av de skadliga bakterierna.

6 tips för alla

Du kan laga ditt kött ordentligt med några enkla tips:

1. Tvätta händerna noggrant innan du lagar mat.
2. Tvätta händerna omedelbart efter hantering av rått kött.
3. Tvätta köksredskapen med varmt vatten och diskmedel direkt efter användning.
4. Hål inte rått kött med samma bestick och sedan över kokt mat. Så använd till exempel olika gafflar för piercing av rått kött och kokt kött.
5. Använd aldrig samma yta för rått kött och sedan för kokt mat.
6. Stek kött igenom. Genom att värma köttet ordentligt dödas alla bakterier, inklusive ESBL-bakterierna.

Dessa tips gäller inte bara de utsatta grupperna utan alla. Även om du är frisk och har ett bra immunförsvar kan du bära ESBL-bakterierna i dig utan att märka det. Om du skulle bli sjuk senare kan dessa bakterier fortfarande förhindra att antibiotika fungerar. Så förbered alltid ditt kött hygieniskt och överallt.