Vad är mer hygieniskt? En skärbräda av trä eller plast?

Var försiktig med rått kött

Bra fråga! I det här avsnittet kommer HealthNet att leta efter svaren på gnagande frågor. Den här gången: vad är mer hygieniskt? En skärbräda av trä eller plast?

Om du lagar mat regelbundet använder du antagligen ofta skärbrädor. De finns i alla former och storlekar. Men vilken är egentligen mer hygienisk? En skärbräda av trä eller plast?

Det sägs ofta att en träskärbräda är mer ohälsosam än en plastskärbräda. Men det spelar ingen roll vilken typ av skärbräda du använder. Båda typerna måste uppfylla kraven för att få komma i kontakt med mat.

Det är viktigt att underhålla och hålla plankorna rena. Det är bättre att inte lägga en träskärbräda i diskmaskinen. Skrubba bra med diskmedel och (mycket) varmt vatten kommer att döda de flesta bakterier. Gör detta omedelbart efter användning så att skadliga bakterier inte kan ackumuleras.

Byt ut en skärbräda om den är full av spår, för då kan du inte längre rengöra den ordentligt.

Rått kött

Det är också viktigt att du använder en separat skärbräda för rått kött. Använd inte samma skärbräda och kniv till rå kyckling och sedan till kokt mat.

Patogener kan förekomma på rått kött och fisk. Skölj din skärbräda - och naturligtvis din kniv och andra köksredskap - omedelbart efter användning med varmt vatten och lägg dem i tvätten. På så sätt förhindrar du att bagare sprids.

Du kan sätta plastskärbrädor i diskmaskinen. Har du skurit rå fisk eller kött? Skölj sedan den innan du lägger den i diskmaskinen. Du måste också byta ut en plastskärbräda om den är full av spår.

Har du också en bra fråga? Skicka oss en