Vad är mjuk plack och vad är risken?

Jag fick veta av min kardiolog att jag har en mjuk plack på hjärtat. Jag har statiner. Men vad är mjuk plack exakt och vilka risker har den?
Elly

Leonard Hofstra, kardiolog

Mjuk plack innebär att åderförkalkning är närvarande på den plats som kardiologen anger. Om du har åderförkalkning betyder det att dina artärer börjar täppas igen. Arterioskleros är den främsta orsaken till hjärtinfarkt eller stroke.

Det är också så att placering av en stent i kransartärerna eller hjärtbypassoperationer görs eftersom det finns viktiga strängningar i kransartärerna på grund av ateroskleros. Så du ser att avancerad åderförkalkning kan få drastiska konsekvenser.

Adressering viktigt

Desto större anledning att ta itu med åderförkalkning i ett tidigt skede. Eftersom att ha högt LDL-kolesterol (det dåliga kolesterolet) är en stark riskfaktor för att utveckla åderförkalkning har din kardiolog ordinerat en kolesterolreducerande är. Detta hjälper till att förhindra ytterligare tillväxt av den mjuka placket.

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Dr. Leonard Hofstra arbetar som kardiolog vid kardiologiska centra i Nederländerna i Utrecht. Här ser han tusentals patienter per år, som vanligtvis hänvisas av läkaren. Han är också mycket intresserad av livsstils inverkan på hjärt-kärlsjukdomar.