Vad sägs om odlad fisk nu?

Jag ställde tidigare en fråga om säkerheten för odlad fisk. Nu hör jag i nyheterna att den här fisken trots allt inte skulle vara så hälsosam, hur är det här?
Mascha

Suzan Tuinier, nutritionist

Jag kan föreställa mig att du fortfarande är orolig när du läser detta. Nederländska näringscentret har formulerat mycket väl vad detta exakt betyder och vad du behöver göra för att äta fisk säkert:

Enligt en studie av Wakker Dier innehåller en stor del av odlad fisk och räkor från Sydostasien bakterier som är resistenta mot antibiotika. Resistenta bakterier kan göra dig svårare att behandla om de gör dig sjuk.

Antibiotikaresistenter och näring är en ganska komplex historia. Så här fungerar det kort sagt: Du kan smittas med resistenta bakterier på flera sätt, till exempel ESBL och MRSA. En är genom kost, särskilt kött och fisk. När djur ges antibiotika kan bakterierna de bär så småningom bli resistenta mot dessa antibiotika. Om du äter köttet från dessa smittade djur finns det en chans att du själv blir smittad, men vi vet inte exakt hur stor den chansen är.

För mer information om detta ämne och tips för att minska risken för infektion, klicka här.

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Suzan Tuinier är en nutritionist med många års erfarenhet av näringsutbildning. Hon vet mycket om vitaminer och mineraler, eftersom hon är samordnare för vitamininformationsbyrån. Dessutom slår hennes mors hjärta snabbare när det gäller spädbarnsnäring.