Var är det bästa stället att lagra ägg?

Ägg finns i butiken utanför kylskåpet. Så jag gör det också hemma. Nyligen sa någon till mig att de hör hemma i kylen. Vad är sant nu?
Jip

Patricia Schutte, nutritionist

Ägg förvaras bäst i lådan i kylen. Den kalla temperaturen håller inte bara äggen färska längre, det saktar också ner bakterietillväxten. Skadliga bakterier som salmonella och campylobacter har mindre chans. Genom att hålla äggen i lådan torkar de ut mindre snabbt.

Skalet skyddar ägget mot yttre påverkan, såsom fukt och smuts. På så sätt skyddar den mot skadliga bagare. Men om ägget blir fuktigt kan skadliga bakterier växa snabbare. Det är därför viktigt att skydda ägget så mycket som möjligt mot fukt.

Kondensation

Om äggen fanns i kylen i affären och du tar det hem i en shoppingpåse, bildas kondens på grund av temperaturskillnaden. Genom att hålla äggen i snabbköpet utanför kylskåpet kommer mindre kondens att uppstå och äggen kommer så småningom att vara längre. Därför hålls temperaturen densamma så mycket som möjligt från det ögonblick som kycklingen lägger ägget tills det är i butiken.

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Patricia Schutte har arbetat i mer än 25 år som informationsansvarig vid Nederländska näringscentret i Haag. Hon svarar på frågor om hälsosam, hållbar och säker mat.