Var uppmärksam när du köper en blodtrycksmätare hemma

Det har visat sig att många blodtrycksmätare inte fungerar som de ska. Konsumenterna rekommenderas att informera sig väl innan de köper en blodtrycksmätare.

Detta rapporteras av Dutch Journal of Medicine. Att själv mäta blodtrycket hemma har blivit så populärt att många företagare gör vinst och marknadsför icke-certifierade mätare. Det är de mätare som är mest i omlopp.

Konsumenterna bör ägna stor uppmärksamhet vid inköp, varnar tidningen. Mätaren måste uppfylla ett antal medicinska krav och vara certifierad. Säljare kan tillhandahålla den informationen, men det är ännu bättre att besöka pålitliga webbplatser. Till exempel ger Heart Foundation en lista över tillförlitliga mätare som uppfyller kraven från British Hypertension Society.

För övrigt finns det inte bara dåliga blodtrycksmätare i omlopp. De som är bra ger ibland mer tillförlitlig information än de får från läkaren. Detta beror på att människor har ett mer normalt blodtryck i sin hemmiljö än hos en läkare. Kontroller kan också äga rum mer regelbundet hemma.

Källor):
  • ANP