Varför du är så trött hela tiden

14 orsaker till trötthet

Har du problem att gå ut ur sängen, kan du bara hantera dagen efter en stark kopp kaffe eller slutar du inte gäspa under dagen? Om du vill göra något åt ​​din trötthet är det viktigt att veta varför du är så trött. Fjorton orsaker till trötthet och ett antal lösningar.

1. Inte tillräckligt med sömn

Det låter självklart, men kanske får du inte tillräckligt med sömn. Det är en myt att du måste vara under segel i minst åtta timmar varje natt. Alla har olika sömnbehov: en är redan utvilad efter sex timmar, den andra kan använda upp till nio timmars sömn. Dessa åtta timmar gäller ungefär två tredjedelar av folket. Om du sover mindre än du behöver kommer du att märka det under dagen. Du känner dig trött och har svårt att koncentrera dig.

Lägg sova lite högre på din prioriteringslista. Gå till sängs vid en fast tid och gå också ut vid en fast tid. Förbjud bärbara datorer, telefoner och tv från ditt sovrum eftersom du sover bättre i ett mörkt rom.

2. Sömnapné

Vissa människor tror att de får tillräckligt med sömn, men är vaken oftare på natten än de tror för att de har apné. Med sömnapné fortsätter andan andas ett ögonblick, vilket automatiskt väcker dig. Efter ett sådant avbrott somnar du genast igen så att du vanligtvis inte märker någonting. Resultatet: Du tror att du är perfekt i åtta timmar, men du är faktiskt uppe på halva natten. Detta gör dig väldigt trött och sömnig under dagen.

Att gå ner i vikt och sluta röka kan hjälpa. Drick inte alkohol i en timme eller två innan du går och lägger dig. Sömntabletter och lugnande medel gör apné värre, så ignorera dessa. Vid svår sömnapné kan en näsmask (CPAP) eller antisnarkande munstycke erbjuda en lösning.

3. Inte tillräckligt med bränsle

Din kropp behöver tillräckligt med bränsle för att fungera ordentligt. Om du äter för lite eller inte får tillräckligt med näringsämnen blir du inte bättre. En hälsosam kost är därför viktig. Hoppa inte över din frukost, ät tillräckligt med protein och kolhydrater och äta hälsosamma mellanmål för att hålla din energi uppe.

4. Anemi

Det finns hemoglobin i röda blodkroppar. Du behöver detta för att transportera syre genom kroppen. Om det finns för få röda blodkroppar i ditt blod eller om de inte fungerar ordentligt talar vi om anemi. Eftersom mindre syre transporteras kan du uppleva klagomål som trötthet, svaghet och yrsel.

Järnbrist är en känd orsak till anemi, men det finns många fler. Till exempel blodförlust, störningar som motverkar produktionen av röda blodkroppar och en ökad nedbrytning av röda blodkroppar. Behandlingen av anemi beror därför på orsaken.

5. Depression

Depression är inte bara en psykisk sjukdom utan den bidrar också till alla typer av fysiska problem. Trötthet, huvudvärk och minskad aptit är till exempel en del av detta. Om du känner dig dyster och trött i några veckor kanske du har att göra med depression.

Ibland går depressiva klagomål av sig själva. Om du fortsätter att lida av det är psykologisk hjälp, medicinering eller en kombination av båda nästa steg.

6. Underaktiv sköldkörtel

Din sköldkörtel reglerar din ämnesomsättning genom att producera hormoner. Om han arbetar för långsamt och därför producerar för få hormoner kallas detta Hypotyreos. En långsam sköldkörtel gör dig snabbt trött och känner dig trög. Du kan också känna dig kall och gå upp i vikt. Blodprov kan avgöra om du har en underaktiv sköldkörtel. Läkemedel kan kompensera för bristen på sköldkörtelhormoner.

7. Koffein

En kopp kaffe håller dig vaken och vaken, men en överdos av koffein kommer att göra några kaffemuttrötta trötta. Sluta inte plötsligt dricka kaffe, för då får du abstinenssymptom. Minska ditt koffeinintag genom att gradvis skära ner på din kaffe-, te-, choklad- och colakonsumtion.

8. Urinvägsinfektion

När du har haft en urinvägsinfektion kommer du att känna igen symptomen omedelbart. Du måste urinera ofta och det åtföljs av en brännande känsla. Ändå meddelar sig en urinvägsinfektion inte alltid så tydligt. Ibland är trötthet det enda symptomet. Ett urintest visar om du har en urinvägsinfektion. Du kommer att få antibiotika för en sådan inflammation.

9. Diabetes

Diabetiker har för hög blodsockernivå i blodet. Sockret omvandlas inte till energi i cellerna utan förblir i blodet. Detta lämnar din kropp utan energi. En annan livsstil, som en diet och mer motion, kan hjälpa till med diabetes typ 2. Om du har typ 1-diabetes måste du injicera insulin.

10. Dehydrering

Trötthet kan också vara ett tecken på att du är uttorkad. Din kropp behöver tillräckligt med vätska för att fungera ordentligt och svalna dig. Vänta inte tills du blir törstig, men drick hela dagen. Att dricka cirka 1,5 liter om dagen räcker.

11. Hjärtproblem

Om du känner dig trött snabbt under dina dagliga aktiviteter kan det tyda på att ditt hjärta inte fungerar ordentligt. Om saker som du brukade lätt kunna göra plötsligt blir svåra är det klokt att gå till läkaren.

12. Oregelbundet arbete

Om du arbetar oregelbundna timmar eller om du arbetar nattskift stör du din biologiska klocka. Medan du måste arbeta är du trött, men om du måste komma ikapp sömnen under dagen kommer det inte att fungera.

Försök att göra ditt sovrum så mörkt som möjligt när du behöver vila. Du somnar lättare i ett mörkt, tyst och svalt rum. Kosttillskott med melatonin kan också hjälpa.

13. Matallergi

Det finns läkare som tror att matallergier gör dig sömnig. Om du får ett dopp strax efter att ha ätit kan du ha en mild form av matintolerans. Försök att utelämna en mat i taget för att ta reda på vilken produkt som gör dig trött. En läkare kan också testa om du är allergisk mot något.

Kronisk trötthet

Om du är så trött att det hindrar ditt dagliga liv och det har pågått i mer än sex månader, kan det vara mer i det. kröniker trötthets syndrom och fibromyalgi har fler funktioner, men en av dem är ihållande, oförklarlig trötthet.

Källor):
  • WebMD