Varför gör senan på storåen ont på morgonen?

Under ett tag har jag haft problem med musklerna eller senan som ligger framför storåen. Konstigt nog känner jag det här efter att ha sovit. Smärtan avtar vanligtvis inom en timme eller två, men jag märker det inte under resten av dagen. Jag sportar inte. Har du någon aning om vad som orsakar smärtan?
Cas

Sepp Mortelmans, fotläkare

Bakom storåen finns två huvudmuskel senor. Dessa gör det mesta av arbetet under bosättningen och är viktiga för att böja din fot.

Irriterad sena

Dessa senor blir ibland överbelastade om foten lutar för mycket inåt (detta kallas överpronation). Mycket ofta manifesterar sig dessa klagomål genom morgonstyvhet. Senan är irriterad och försöker reparera den på natten. Om du sedan börjar gå på den på morgonen måste du sträcka ut en irriterad sena. När senan har värms upp ordentligt försvinner klagomålen.

Jag råder dig att boka en tid hos en fotvårdsspecialist för att ta reda på vad som är orsaken till dina klagomål.

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Sepp Mortelmans är fotvårdsspecialist. Han är specialist på ultraljud och fotklagomål på grund av reumatism. Du kan ställa honom frågor om fotproblem i allmänhet och hans fält i synnerhet.