'Vegetabilisk olja kanske inte är bra för ditt hjärta'

Smör ses inte som ett hälsosamt val, men ny forskning ifrågasätter positiva effekter av vegetabiliska oljor för hjärtat. En ny studie med gamla data visar att användningen av vegetabiliska oljor rik på linolsyra inte minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Faktum är att forskarna vid US UNC School of Medicine och National Institutes fann att vegetabiliska oljor kan vara värre för hjärtat än smör, men mer forskning behövs för att bekräfta det. Resultaten publiceras i British Medical Journal. Vegetabiliska oljor rik på linolsyra är till exempel solrosolja, sojabönolja och majsolja.

Forskning

För studien använde forskarna gamla data från en stor studie i Minnesota för nästan 50 år sedan. Dessutom tittade de också på data från nyare jämförbara tidigare publicerade studier.

Analysen visade att användningen av linolsyrarika oljor verkligen har en positiv effekt på akleja. Tvärtemot förväntningarna ledde detta dock inte till minskad risk för hjärtsjukdom. I Minnesota-studien hade deltagarna med en stor minskning av kolesterol en ännu högre risk för dödsfall på grund av en hjärtsjukdom.

Överskattade

"Denna forskning leder oss till slutsatsen att fördelarna med att ersätta mättat fett med vegetabiliska oljor som är rika på linolsyra är överskattade - och de potentiella riskerna underskattas", säger forskaren Daisy Zamora. Enligt forskarna har så kallade randomiserade kontrollerade studier (guldstandarden i medicinsk forskning) aldrig visat att kostförändringar relaterade till linolsyra minskar risken för hjärtinfarkt eller död.

Varför oljor som innehåller linolsyra sänker kolesterolet men inte minskar risken för hjärtinfarkt kräver ytterligare forskning och är ett ämne som är ganska debatterat. Vissa forskare föreslår att dessa oljor orsakar inflammation - under vissa omständigheter. Dessa inflammationer är en känd riskfaktor för hjärtsjukdom. Det finns också bevis för att kemiskt bearbetade oljor kan främja åderförkalkning.

Källor):
  • Science Daily