Även holländsk nödkonsultation om EHEC

LEIDSCHENDAM - Jordbruksministeriet, Produktstyrelsen för trädgårdsodling och Centralbyrån för livsmedelshandel (CBL) kommer att hålla nödkonsultationer om utbrottet av EHEC-bakterien på måndag eftermiddag. En krisdebatt pågår redan i Tyskland.

Enligt en taleskvinna för CBL måste källan till EHEC-bageri na, som hittills har tagit tio liv i Tyskland, förtydligas snabbt. "Men det är också mycket viktigt att veta hur gurkorna förorenades. Livsmedelssäkerhet är den viktigaste prioriteten just nu."

Försäljningen av gurkor i holländska stormarknader har ännu inte påverkats av utbrottet av EHEC-bageri na. "Det är inte så att konsumenterna ignorerar gurkorna."

Export
Exporten av holländska gurkor till Tyskland har kollapsat. En talesman för Product Board for Horticulture sa detta på måndagen. Organisationen är upptagen med att titta på effekterna för industrin och även titta på effekterna på sallad, paprika och tomater.

"Eftersom den tyska ministern har efterlyst särskilt att inte äta salladsgrönsaker förrän det är mer tydligt och majoriteten av tyskarna följer det rådet." När effekterna på försäljning och prissättning har kartlagts är det mycket troligt att en uppmaning till supportåtgärder är på väg.

Källor):

  • Ministeriet för jordbruk, natur och livsmedelskvalitet

  • Nu.nl

  • Central Food Agency (CBL)