Vin: vän ​​eller fiende?

Kardiovaskulär sjukdom och cancer

Under lång tid betraktades rött vin som ett hjälpmedel för att skydda hjärtat och blodkärlen. Men nyligen har rykten gått om att rött vin anses vara cancerframkallande från det allra första glaset. Kan du dricka ett glas nu eller inte?

Vi slår vad om att vin skulle vara mycket mindre tufft om det var en lövgrönsak eller en fisk packad med omega-3 fettsyror? Och kanske skulle det vara lättare att känna igen fördelarna. Men ja, vin är en alkoholhaltig dryck. Och i vårt kollektiva omedvetna är alkohol synonymt med farligt och ohälsosamt. Det är hög tid att kasta ett antal klichéer överbord och lista vad som för närvarande är fixat och vad som fortfarande är oklart.

Friska för hjärtat?

I mer än 35 år har många studier genomförts i olika västländer (Frankrike, Danmark, USA). Och de kommer alla till samma slutsats. Människor som regelbundet dricker en måttlig mängd vin konfronteras mindre med hjärt-kärlsjukdomar. Vi pratar främst om hjärtinfarkt och angina pectoris. Dessutom dör de mindre ofta än människor som aldrig dricker vin.

Detta är vad som kallas fransk paradox i livsmedelskretsar: fransmännen äter en hel del mättade fetter (vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar) och ändå får de hjärtinfarkt under det globala genomsnittet. Den franska seden att dricka vin till måltiderna kan ha allt att göra med detta.

Mindre känt men lika intressant: vin hjälper till att förhindra en ny hjärtinfarkt hos människor som har haft hjärtinfarkt tidigare. En studie från 2002 av patienter som redan hade haft en hjärtinfarkt visade att risken för en ny infarkt var 60 procent lägre hos patienterna som drack två glas rött vin om dagen än hos patienterna som bara drack vatten.

Att fastställa att vin skyddar hjärtat är en sak, att hitta en förklaring till det visar sig vara mycket mindre enkelt. Först nyligen har man fått insikt i de mekanismer som är ansvariga för detta fenomen. I januari 2010 tog till exempel vetenskapen ett stort steg framåt. Då lyckades ett forskargrupp avslöja verkningsmekanismen för vissa polyfenoler i rött vin. De visade att polyfenoler verkar på östrogenreceptorerna. Som ett resultat producerar kroppen kväveoxid, ett ämne som vidgar artärerna.

Orsak till cancer?

Entusiaster behöver inte mer än argumenten ovan för att öppna en flaska rött vin varje dag med tillförsikt. Men det tar inte hänsyn till en rapport från det franska INCA (det nationella cancerinstitutet) från februari 2009: det står i svartvitt att risken för cancer ökar genom användning av vin. Och vad är värre, från det första glaset. Betyder det att du ska lämna ditt glas vin? Det behöver verkligen inte vara så snabbt.

Många forskare och läkare har granskat slutsatserna i denna rapport och funnit dem överdrivna och saknar trovärdighet. "Ett vetenskapligt sinne kan inte komma överens med ett sådant larmande uttalande som klumpar ihop allt", säger professor de Leiris. "Å ena sidan har du människor som regelbundet konsumerar sprit, vilket avsevärt ökar risken för cancer, särskilt hos rökare, särskilt risken för cancer i övre luftvägarna och övre delen av matsmältningssystemet (mun, struphuvud, matstrupe, etc.).

Å andra sidan har du de måttliga vindrinkarna som också följer en medelhavsdiet som skyddar mot cancer. Denna rapport sammanför dem alla. Medan en alkoholhaltig dryck inte är den andra och man måste också ta hänsyn till levnadsförhållandena. "

Professorn betonar också att dricka vin regelbundet och med måtta verkligen minskar risken för vissa cancerformer - till exempel njurcancer och vissa lymfkörtelcancer. "Det har bevisats. Då är det mycket olyckligt att människor helt enkelt glömmer att nämna detta!"

Och bröstcancer?

Enligt samma cancerinstitut har kvinnliga vindrinkare också en ökad risk för bröstcancer. Vad är sant om det? "Den risken finns verkligen och den har att göra med en mekanism genom vilken vi får insikt - åtminstone delvis. Cirkulerande östrogener Att veta att tre fjärdedelar av alla bröstcancer är hormonberoende och relaterade till varaktigheten och intensiteten av östrogen exponering , det är tydligt att detta inte är en fördelaktig faktor. ökar från tre glas om dagen ", betonar Leiris.

Hur mycket att dricka?

Ett glas, två glas, tre glas ... Hur mycket vin kan du faktiskt dricka varje dag utan att ta för många risker? Det är svårt att säga, för det är en fråga som ingen studie har ett tydligt svar på.

"När alkohol tränger in i kroppen omvandlas den först av ett enzym till acetaldehyd, ett mycket giftigt och cancerframkallande ämne. Men naturen är väl sammansatt: vår kropp har också ett andra enzym som i sin tur omvandlar det giftiga acetaldehydet till det fullständigt ofarliga acetatet .

Den som dricker vin med måtta - och det kan till och med vara dagligen - kan vara säker: kroppen kan lätt hantera en sådan mängd alkohol och lyckas upphäva de cancerframkallande effekterna. Men om en person dricker mycket alkohol, till och med en gång i veckan, blir det enzymatiska systemet överbelastat och kan inte längre neutralisera de toxiska effekterna, säger professor de Leiris.

Källor):
  • Plus Magazine