'Växtmat skyddar hjärtat'

Människor som äter mer växtprodukter än animaliska livsmedel minskar risken för dödsfall på grund av hjärtsjukdomar. Forskare vid Imperial College London har kommit till denna slutsats.

Undersökningen bland mer än 450 000 européer visade att människor vars kost bestod av cirka 70 procent växtprodukter - fullkorn, baljväxter , grönsaker, frukt och nötter - riskerar att dö på grund av en hjärtsjukdom var mindre. Oddsen (oddskvoten) var 20 procent lägre än hos människor som åt mer än 50 procent djur. Den senare kategorin av livsmedel inkluderar kött, fisk, mejeriprodukter och ägg.

Grönsak

"Resultaten bevisar inte att vegetabiliska livsmedel förtjänar all kredit", säger forskare Camille Lassale. Forskargruppen tog hänsyn till ett antal faktorer inklusive vikt, träningsvanor och utbildningsnivå. "Ändå är det svårt att fastställa den semi-vegetariska kosten som orsaken till minskningen av antalet dödsfall."

Resultaten är i linje med mycket tidigare forskning. Lassale: "Det här är inte revolutionerande resultat. Budskapet är väldigt enkelt: ersätt lite kött, ägg och mejeriprodukter med baljväxter, nötter och grönsaker." Enligt forskaren är fisk en annan historia. Fet fisk innehåller omega-3-fettsyror och är en bra ersättning för rött kött.

Forskning

Lassale presenterade resultaten av studien vid ett möte i American Heart Association i Baltimore. Studien baseras på data från 450 000 vuxna mellan 35 och 70 år. Under de 13 åren efter studiens start dog mer än 5 000 deltagare till följd av hjärtsjukdom eller stroke.

Källor):
  • WebMD