'Yoga skyddar mot hjärtbesvär'

Att göra yoga är ett bra sätt att skydda dig mot hjärt-kärlsjukdomar. Speciellt om du inte kan göra tyngre sporter. Ny forskning tyder på det.

Studien tittade på data från 37 studier som involverade nästan 3000 personer. Människor som utövade yoga hade mindre högt blodtryck och kolesterol, båda riskfaktorerna för att utveckla hjärtbesvär.

Medan yoga inte räknas med i rekommenderad fysisk aktivitet varje vecka, kan det fortfarande vara fördelaktigt att göra, enligt experterna. Yoga är en gammal träningsform som fokuserar på styrka, flexibilitet och andedräkt för att öka det fysiska och mentala välbefinnandet.

Det finns många olika typer av yoga, men de flesta är inte tillräckligt tunga för att räkna med den rekommenderade 30 minuters dagliga träningen. Professor Myriam Hunink från Erasmus University Medical Center i Rotterdam undersökte om yoga kan påverka hjärthälsan.

Hälsofördelar

Jämfört med ingen rörelse hade yoga betydande fördelar. Jämfört med andra träningsformer, som snabb gång eller jogging, var effekten av yoga inte bättre eller sämre för hjärthälsan.

"Resultaten av studien visar att yoga kan vara mycket fördelaktigt och enligt min mening givande", säger Hunink. Det är fortfarande oklart varför yoga kan vara till nytta, det anses vara den lugnande effekten. Stress är en riskfaktor för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar .

Mer forskning behövs för att mer ingående bedöma effekterna av yoga.

Källor):
  • BBC